iar bolnave..dar ne trece


Am fost ieri cu Eva la doctor, la ORL. De ceva timp are probleme cu o amigdală. Una dintre ele este foarte mărită, arată ca o corcoduşă, că altfel nu ştiu cum să explic. Şi amigdala aia practic îi astupă omuleţul, în partea dreaptă. Din cauza asta sforăie foarte rău noaptea. Şi uneori o deranjează când mănâncă.
Medicul mi-a explicat că aşa i s-au format ei amigdalele. Şi că degeaba medicul de familie mi-a dat antibiotic, că nu are cum să îi treacă. Îi va fi afectată şi vorbirea şi amigdala respectiva tot va creşte. Voi putea să o operez după vârsta de 6 ani, că în momentul de faţă nu este recomandat, pentru că i-ar scădea foarte mult imunitatea. Săptămâna viitoare mai merg cu ea la un control, ca să vadă dacă nu cumva are şi polipi. Dacă are, va putea fi operată acum.
Şi ca să fie tacâmul complet, ieri am aflat de la creşă că un copil de la ea din grupă a făcut scarlatină. Până vinerea viitoare toţi copiii din creşă tre să ducă avize medicale şi trebuiesc duse rezultatele de la exudatu. Aşa că luni mergem s-o facem şi pe asta.
Să vedem ce e scarlatina. Copilul.ro ne lămureşte.
Scarlatina este o boala frecventa, mai ales la copiii scolari si de gradinita. Este produsa de streptococul hemolitic. Microbul se gaseste in nasul si in gatul bolnavilor de scarlatina, convalescentilor netratati cu penicilina, bolnavilor cu angine streptococice si purtatorilor sanatosi.
Boala se transmite de obicei prin contactul dintre bolnav sau purtator si individul receptiv. In timpul vorbirii, rasului, stranutului sau tusei, picaturile de secretii din nas sau gat si saliva infecteaza aerul din jurul bolnavului, dar si obiectele, alimentele, lenjeria. De cele mai multe ori, insa, boala se ia direct; un copil bolnav sau un purtator sanatos poate declansa o epidemie ce poate cuprinde o mare parte din elevii unei clase.
Copiii bolnavi se interneaza obligatoriu in spital timp de 7-10 zile pentru izolare si tratament. Antibioticul cel mai eficace este penicilina. La iesirea din spital se administreaza o penicilina-depozit, Moldamin (benzatin-penicilina), in doza de 600 000 U. Pentru prevenirea reinfectiilor sau a complicatiilor, penicilina-depozit (Moldamin) se repeta la 10 zile de la externare.
Eritromicina se foloseste in locul penicilinei, dar numai in caz de alergie la penicilina.
In primele 10 zile de boala se recomanda repaus la pat. Dupa aceea copilul ramane in casa pana in a 14-a- a 21-a zi de la inceputul bolii si este urmarit in continuare de pediatru – medicul de familie – pana la 30 de zile de la inceputul bolii. Se urmareste urina, prin examene de laborator ce se fac la inceputul bolii si apoi saptamanal timp de 30 de zile.
Se considera vindecat un copil daca dupa 21 de zile de la inceputul bolii, la doua examene bacteriologice consecutive ale exsudatului faringian nu s-a mai depistat streptococul hemolitic, daca examenele de urina au fost normale si daca la examenul clinic general nu se constata nici o modificare patologica.
Sincer, mi-e cam frică.


Reclame

Posted on 09/06/2011, in Fără categorie. Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Alex`andra

    pe mine cand m`a diagnosticat gresit medicul cu scarlatina stiu ca vroia sa ma interneze de urgenta intr`o sala de..carantina, nu stiu cum sa zic, departe de toti ,izolatasa speram ca trec toate 😦 ca prea s`au adunat iar :(ps: ALT blog 😐 ???????

  2. Nu vroiam alt blog, si oricum oscilam intre wordpress si blogspot..primul meu blog a fost pe blogspot. Pe blogul de pe mug.ro nu mai pot scrie deloc, eu pe ala voiam sa raman.

  3. Hmmm, pacat ca nu ti s-au transferat si toate comentariile la postari…Imi aduc aminte ca la articolul asta aveai multe comentarii…. Te-am trecut in blogroll cu noua adresa a blogului Rux. 😉 Ce s-a intamplat cu cel de pe mug.ro? Eu cu ala eram obisnuita.

  4. @Margeluta, imi aparea permanent o eroare. Si mie imi pare rau ca pe blogspot nu se pot muta articolele. Poate s-or mai moderniza si ei!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: